"Er is er altijd wel een die zegt: Ik wil rijk worden. Dat zijn leuke coaching- gesprekken."

Ontmoet Gini - docent Willem van Oranje College Waalwijk

Iedereen heeft zo zijn talenten. Maar hoe zet je ze in? Hoe ontwikkel je ze? We vroegen het gewoon. Rechtstreeks. Aan medewerkers, docenten en andere ‘Willemers’. Laat je inspireren door deze onderwijskanjers!

Een analytisch mensenmens, zo omschrijf ik mijzelf

Bij Gini Heijkoop, docent wiskunde voor 3 VWO, docentenbegeleider en begeleider stagiaires op het Willem van Oranje College in Waalwijk komen twee talenten samen. Enerzijds haar positieve houding naar mensen, haar geduld en empathie. Anderzijds haar sterke analytische vermogen. Gini: “Ik zie altijd mogelijkheden en kansen bij collega’s en leerlingen. Maar ik ben niet naïef. Ik ben realistisch genoeg om te zien dat als het hoogst haalbare bereikt is, er soms andere expertise nodig is om verder te komen.”

Zelf startte ze haar loopbaan in het bedrijfsleven na een studie Natuurwetenschappen en Innovatiemanagement in Utrecht. Gini: “Een enorm leerzame omgeving. Sowieso raad ik iedereen aan een keer binnen het bedrijfsleven te gaan kijken. Maar al na een jaar wist ik dat ik meer een mensenmens ben. Niet gek, gezien mijn ervaring in jeugd- en clubwerk van de kerk vroeger. Dat vond ik geweldig, daar werd ik blij van.”

Gevestigd talent versus nieuwe aanwas
“Begeleidersrollen zijn me op het lijf geschreven. Zien hoe mensen zich ontwikkelen, hoe ze groeien en vooruitgaan. Daar geniet ik van. Dat doe ik als docent, maar nieuw talent opleiden tot goede docenten én daar de tijd voor krijgen, voelt als een welkome uitdaging. Het Willem als opleidingsschool kan veel leren van de studenten van nu. De maatschappij verandert zo snel. Jong talent brengt nieuwe kennis mee. Je leert ervan én er ontstaat een sterke mix van nieuw en gevestigd talent.”

Gini werkte mee aan de opzet van nieuwe leerroutes binnen haar school, gericht op het zelf stellen van specifieke leerdoelen voor leerlingen. “Daarin spreken we leerlingen aan op hun talenten. Ze moeten zelf nadenken. Als leerkracht krijg ik inzicht in waar een leerling staat.”

Rijk worden
Dat je uiteindelijk gelukkig wordt van het inzetten van je talent, onderschrijft Gini. “Ik ben coach van een aantal 3 vwo-leerlingen Hun profielkeuze is een ideaal moment om onderwerpen als talent en toekomst aan te snijden. Dan vraag ik leerlingen hoe ze dat zien. Er is er altijd wel een die zegt: Ik wil rijk worden. Dat zijn leuke coaching- gesprekken. Uiteindelijk wil ik laten zien dat zij zelf hun kansen moeten pakken. Sommigen hebben een zetje nodig of bevestiging, voor meer zelfvertrouwen. Daar moet je oog voor hebben. Ik herken het trouwens ook bij mezelf. Af en toe heb ik een schouderklopje nodig.

Investeer in mensen
Investeren in mensen en hun ontwikkeling, verbetert de sfeer op school. Dat zie ik gebeuren sinds we op onze school werken met het programma Talent en Ontwikkeling. Iedereen krijgt de kans om ambities waar te maken. Dat werkgeluk gun ik iedereen.”

Bewonderd talent
Ik bewonder geen specifieke talenten. Iedereen heeft ze, en als je die mag inzetten in je bezigheden stimuleer je jezelf én je omgeving.

Gini Heijkoop
Docent Willem van Oranje College Waalwijk