"Je moet de Freek Vonk zijn van je vakgebied.”

Ontmoet Arriën - docent Willem van Oranje College Wijk en Aalburg

Iedereen heeft zo zijn talenten. Maar hoe zet je ze in? Hoe ontwikkel je ze? We vroegen het gewoon. Rechtstreeks. Aan medewerkers, docenten en andere ‘Willemers’. Laat je inspireren door deze onderwijskanjers!

Wees de Freek Vonk van je vakgebied

“Ooit hoorde ik een geweldige uitspraak over het vak leerkracht: Je moet niet aansluiten bij de belevingswereld van het kind, nee, je moet de Freek Vonk zijn van je vakgebied! Dat onderschrijf ik. Leerlingen enthousiasmeren. Een band met ze opbouwen, zodat ze je vertrouwen en uitkijken naar je lessen. En daardoor het beste uit zichzelf halen. Daar doe ik het voor.

Een van mijn talenten is het snel leggen van verbindingen. Ik pas het toe in mijn lessen. Bij wiskunde, mens & natuur en techniek, verbind ik de vakken met elkaar. Wiskundige obstakels leg ik uit met een verwijzing naar de techniekles die ze zojuist hadden. Kijk, dat spreekt gelijk tot de verbeelding.

Na 20 jaar in het onderwijs zit mijn talent vooral in het uitdagen van de leerlingen. Mijn leerlingen doen het vmbo , en kregen mee ‘niet zo goed te zijn’. Op de basisschool presteerden ze lager dan gemiddeld volgens de geldende normen. Maar, wat ze kunnen wordt onderschat. Naast het werken met hout, metaal en elektra laat ik ze bijvoorbeeld aan de gang gaan met Robotica. Dat is lego waarmee de leerlingen robots bouwen en die programmeren. Natuurlijk weet ik hoe dat ongeveer werkt, maar dan zeg ik: ga er maar mee aan de slag. Ik weet het ook niet precies. Dat is een trigger voor ze. En warempel, ze krijgen het voor elkaar. Hoge doelen stellen, haalbaarheid creëren en vooral vertrouwen geven, daardoor bereiken leerlingen meer.”

Innoveren
Innovaties omarmen ziet Arriën ook als een kwaliteit: “Ik ben aan de slag gegaan met het 3D tekenen op de computer. Een van de opdrachten was het tekenen van een bungalow. Een leerling vroeg of hij het ook mocht maken. Dat is eigenlijk stof voor het 3e jaar, maar waarom niet? Die vrijheid krijgen, dat stimuleert mij. Daardoor kan ik de talenten van de leerlingen naar voren halen. Zij moeten hun talent kunnen ontdekken en daarin kunnen uitblinken.”

Bewonderd talent
"Ik bewonder mensen met de gave anderen écht te zien, die oprechte belangstelling tonen en vanuit het hart mensen vriendelijk begroeten en ontmoeten. Laten we daar in het onderwijs, bij onze leerlingen, al mee beginnen.”

Arriën Voor de Poorte
Docent op het Willem van Oranje College in Wijk en Aalburg