"Groei wordt mogelijk gemaakt door de juiste relationele omstandigheden"

Blogpost Jan Maarten - Ik ben druk, dus stoor me alsjeblieft

Blogpost | Ontmoeten en verbinden | Jan Maarten de Bruin, voorzitter College van Bestuur Willem van Oranje Scholengroep

10-12-2021

Ik ben druk, dus stoor me alsjeblieft

Het was ergens in de jaren ’90. Ik solliciteerde bij een middelbare school en bereidde me tot in de finesses voor. In mijn hoofd was ik al aangenomen. Want zeg maar eens nee tegen zo’n fantastisch uitgewerkte visie als die van mij.

Wat volgde was een dreun. Een enorme. Ik werd afgewezen en kreeg een spiegel voorgehouden: ik had me op geen enkele manier verdiept in de cultuur van de school of in de mensen tegenover me. Dat klopte. Daar stond ik toen ook niet voor open. Ik had toch gelijk?

Inmiddels zijn we jaren verder en weet ik dat alles om verbinding draait. De ander zien en horen. Praten met elkaar, van hart tot hart.

Maar doen we dat ook?
Ik kijk weer in de spiegel. En zie dat de verbinding wifi-technische prima verloopt, maar op menselijk vlak is het moeilijker dan ooit. De waan van de dag, de propvolle agenda met meetings en mijn mobiel leiden af. Communicatie blijft oppervlakkig en vluchtig. Want, we hebben meer te doen. Daar komt nog bij dat ik eigenlijk wel van die drukte houd. Ik geef toe verslaafd te zijn aan mijn smartphone. Ondanks het feit dat juist die mij soms zo inefficiënt laat werken.

Dat is van de gekke
Want om iemand echt te horen en zien, moet je tijd vrijmaken. In je agenda én in je hoofd. Geef je je volle aandacht, of zit je met je gedachten ergens anders? Hoeveel tijd gun je jezelf om te reflecteren op een gesprek? Laat die telefoon even liggen. Open die mailbox even niet. Plan je afspraken ruimer.

Waarom zou je dat doen?
Terechte vraag. Tijd is geld. Maar ik investeer liever in relationele omstandigheden. Daarmee bedoel ik: vruchtbare grond creëren, zodat wij zelf én de ander tot bloei kunnen komen. Precies wat nodig is om samen te werken, in een setting waarbij iedereen tot zijn recht komt. Je kent elkaar, weet elkaars drijfveren. Wat iemand belangrijk vindt, en wat niet.

Een treffend vergelijk, is de eik. Die staat voor kracht en onoverwinnelijkheid. Maar die groei is mogelijk gemaakt door de juiste relationele omstandigheden: grond, zon, zuurstof, water en mineralen. Vervang deze bij je medemens door vertrouwen, positiviteit, ruimte voor eigen inzicht, tijd en meedenken. Voeg er wat inspiratie aan toe, en kijk wat er gebeurt.

Willemdag
Als scholengroep willen we daar bovenal in investeren. Omdat het ons sterker maakt als team. Omdat het onze leerlingen leert dat als je tijd en ruimte aan elkaar geeft, de mooiste verbindingen ontstaan. Elkaar echt zien betekent elkaar laten groeien.

De Willemdag organiseerden we als ontmoeting. Geen ad hoc themadag, maar een opmaat naar een rijker en vruchtbaardere werkklimaat, door pure verbinding.

Ik ben altijd druk, maar stoor me gerust. Ik wil weten wat er in jou omgaat. Wat jij nodig hebt. Alleen dan staan we op vruchtbare grond.

Jan Maarten de Bruin

Jan Maarten de Bruin is bestuursvoorzitter van Willem van Oranje Scholengroep, protestants-christelijk onderwijs in de regio Waalwijk, Heusden en Altena. Jan Maarten blogt op persoonlijke titel en staat voor energiek en oprecht betrokken leiderschap, met als rode draad elkaar ontmoeten en elkaar inspireren. Met zijn blogs hoopt hij anderen aan het denken te zetten en nodigt hij iedereen uit daar eens verder over door te praten.